Kind in de natuur

‘Ik speel liever binnen, want daar zitten de stopcontacten’, zegt een jongen uit groep zes.

Nooit zaten zo veel kinderen binnen, vaak achter een tv- of computerscherm. In zijn boek ‘Het laatste kind in het bos’ brengt Richard Louv dit opgroeien zonder natuur in verband met de verontrustende toename van overgewicht, concentratiestoornissen en depressies bij kinderen.

Louv laat zien, gebaseerd op onderzoeken, dat direct contact met de natuur van wezenlijk belang is voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van kinderen. Daarbij slaat hij niet alleen alarm, hij vertelt ook hoe we de verbroken relatie met de natuur kunnen herstellen.

DOE en IVN Kind in de natuurGeïnspireerd door dit boek heeft DOE contact gezocht met het IVN. We zijn er van overtuigd dat buiten zijn, vrij spelen en onbevangen de natuur ontdekken kinderen helpt in de ontwikkeling van hun zintuigen, motoriek, sociale vaardigheden en creativiteit. Daarom trekken DOE en IVN samen op om te werken aan een (be)leefwereld waarin contact tussen kind en natuur weer vanzelfsprekend wordt. We brengen de natuur naar de kinderen én omgekeerd de kinderen naar de natuur toe.

DOE de natuur in met een IVN-gids op paddenstoelentocht

Met een IVN-gids op paddenstoelentocht…

DOE Kind in de natuur Kabouterbos

Tijdens de herfst-speurtocht stuiten we op een kabouterbos…

DOE Kind in de natuur Kikkervisjes

Workshop ‘Allemaal beestjes in het water’…

DOE Kind in de natuur IVN gids helpt een handje

IVN-gids helpt een handje mee…

Tijdens onze workshops trekken we samen met de kinderen de natuur in. Soms vergezeld door hun ouders, juf of pedagogisch medewerker. Er gaat van alles mee in de grote rugzak van de IVN-gids; een verrekijker en een telescoop, vergrootglazen en loepjes, insectenpotjes, vlinder- en visnetjes, zoekkaarten om de schatten uit de natuur te ontdekken en zoekzakjes om de schatten in te bewaren en mee naar huis te nemen.
Alle zintuigen worden op scherp gezet; we horen, proeven, voelen, zien en ruiken de natuur!

DOE Kind in de natuur Beestje op zakdoek

 

Geïnteresseerd….

Neem contact met me op.